Helsingin lyhytelokuvafestivaali

29. Helsingin lyhytelokuvafestivaali

Lyhytelokuvaa, sillä elämä on lyhyt

Vuosi sitten esittelimme uudistetun festivaalin. Lopputuloksena uurastuksesta saimme yleisöennätyksen ja paljon positiivista palautetta. Oli hienoa onnistua, mutta samalla tajusimme, ettei tämä voi jäädä tähän. Uudistumista on jatkettava ja tasoa pidettävä yllä.

Vuosi on vilahtanut ohi käsittämättömän nopeasti. Olemme olleet Elokuvakontaktissa ahkeria ja tehneet monenlaisia muutoksia. Uudistukset vaativat paljon ja asettavat tekijät alttiiksi. Meillä on kuitenkin vahva usko, että tulevaisuuteen suuntautuvilla muutoksilla pystymme työskentelemään entistä tehokkaammin kotimaisen lyhyt- ja dokumenttielokuvan puolesta. Tavoitteemme on, kuten aina ennenkin, laadukkaan kotimaisen lyhyt- ja dokumenttielokuvan aseman vahvistaminen.  Siinä riittää työtä; se vaati kutsumusta sekä rohkeiden ideoiden keksimistä ja toteuttamista. Välillä motivaatiota ja uskoa koetellaan, taloudellinen tilanne heijastuu luonnollisesti elokuvan kenttään ja herättää huolta. Ilmassa on avoimia kysymyksiä, mielessä väijyy välillä uhkakuvia tulevaisuudesta. Päättäjät ja rahoituksen jakajat ovat varovaisia vastauksissaan.

Kaiken keskellä kuitenkin lyhytelokuvan tilanne on piristynyt viime vuodesta. Siitä todisteena saimme festivaalillemme ennätysmäärän elokuvia. Olemme nähneet esikatselussa lähes 300 kotimaista lyhytelokuvaa. Ohjelmistomme tarjoaa jälleen kerran mahdollisuuden tavoittaa elokuvantekijöiden mielenmaisemaa. Lyhytelokuvat reagoivat pitkiä elokuvia nopeammin ajassa leijuviin pohdintoihin, niitä katsomalla tavoittaa helposti zeitgeistin (ajankuvan). Temaattisesti kiinnitin huomioita kysymyksiin yksilön vastuusta yhteiskunnassa, pohdintaan ”voinko sulkea silmäni toisen kärsimykseltä?”. Myös pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvät aiheet ovat vahvasti esillä, festivaalimme tarjoaa vaikuttavia tarinoita tästäkin aihepiiristä. Oli myös hienoa nähdä lukuisia elokuvia, jotka pohtivat lapsen maailmaa, rakkautta ja parisuhdetta. Nämä ikuiset aiheet ja niihin liittyvät moraaliset kysymykset ovat voimakkaasti läsnä.

Lyhytelokuvan aseman paranemiseen vaikuttaa myös digitaalinen kehitys. Se on asettanut myös meille Elokuvakontaktissa vaatimuksen astua uuteen aikaan.  Olemme saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea elokuva-arkistomme digitoimiseen. Tämän hankkeen myötä voimme osallistua erilaisiin jakelupalveluihin, löytää uusia yleisöjä ja pidentää entisestään elokuvan elämänkaarta. Digitaalinen kehitys takaa lyhytelokuvalle runsaasti käyttömahdollisuuksia ja entistä laajemman jakelun.

Olemme myös jatkaneet työskentelyä lyhytelokuvan esitystoiminnan kehittämiseksi. Kettu Elokuvapalkinnon ehdokkaista koottu näytös kiersi elokuvateattereissa sekä Future Shorts -klubeilla. Olemme olleet mukana WDCH:n useissa tilaisuuksissa ja luoneet ahkerasti uusia kontakteja sekä löytäneet yhteistyökumppaneita. Vaikka elokuvateatteri on elokuvan kuningaspaikka, lyhytelokuvaa on ilo viedä sen ulkopuolelle ja tavoittaa yleisöä mitä erilaisimmissa paikoissa gallerioista puistoihin.

Tänä vuonna Helsingin lyhytelokuvafestivaali tuo yleisölleen taas kohtaamispaikan sekä foorumin ajatusten vaihtoon. Perinteisten kilpasarjojemme tuomareina toimivat alan ammattilaiset, he ovat saaneet katsottavakseen mielenkiintoisen kokonaisuuden. Odotan jännityksellä heidän valintojaan.

Lisäksi tarjoamme runsaasti muita näytöksiä. Teemamaana on USA.  Focus on USA -sarjassa nähdään rikas setti tuoreita lyhytelokuvia. Huippuja maailmalta jatkaa ohjelmistossa suosittuna kokonaisuutena sisältäen palkittuja lyhytelokuvia eri puolilta maailmaa. Teemu Nikin retrospektiivi tarjoaa lyhytelokuvan rock’n’roll -osastoa. Orionissa on nähtävissä Kiti Luostarisen erikoisnäytös, Heikki Partasen animaatioita lapsille ja lyhäriraati yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Yhteistyön voimalla olemme pystyneet toteuttamaan myös tänä vuonna Kettu Elokuvapalkinnon. Ylen rahoittama palkinto luovutetaan jälleen Jussi-gaalassa ja tuomareina toimivat tänä vuonna elokuvaohjaaja Dome Karukoski sekä kirjailija Katja Kettu. Festivaalillamme voit nähdä ensimmäistä kertaa tämän vuoden Kettu-ehdokkaat. Sen jälkeen näytös lähtee kiertueelle Future Shorts -klubeille sekä elokuvafestivaaleille. Toinen osoitus yhteistyön toimivuudesta on AV-arkin sunnuntai, jossa on tarjolla animaatioita sekä Sami Sänpäkkilän speciaali. Eikä pidä unohtaa Kelaamon näytöstä, jossa kuraattoreina ovat toimineet elokuvaohjaaja Naima Mohamud sekä muusikko Siiri Nordin. Oheisohjelmamme on myös rikasta: Futureshorts, Lyhty ry:n Marginaaliklubi, FlashbackTV:n Party Mayhem, päätösklubimme sekä Fonal-klubi tarjoavat varmasti jokaiselle jotain.

Tehdään tästä hieno festivaali. Me olemme luoneet rakenteet ja sisällön; mutta te yleisö, olette keskiössä. Heittäytykää mukaan, nauttikaa ja osallistukaa. Ja antakaa sekä meille että tekijöille palautetta.

Suuret kiitokset kaikille Helsingin lyhytelokuvafestivaalin suunnitteluun sekä toteutukseen osallistuneille. Ilman teitä tämä kaikki olisi mahdotonta.